Korzické letá 3 - Bonifacio, kuchyňa a nočný život

Vrátim sa naspäť k Bonifaciu, ktoré nám bolo predsa len geograficky a citovo najbližšie. Zabudla som síce spomenúť Porto-Vecchio, ktoré je od Bonifacia vzdialené asi 30km a patrí so svojim historickým centrom taktiež medzi príjemné juhokorzické mestečká. Bonifacio, však mnohí označujú za najkrajšie mesto Korziky, keďže sa týči na 60 metrov vysokých útesoch a ponúka tak nádhernú scenériu. Z týchto les falaises  je dokonca možné vidieť Sardíniu, ktorá je od Korziky vzdialená len 12km. Mestečko pochádza z 9. storočia a do dnešného dňa tam môžete nájsť množstvo historických budov, hradieb a zachovalých stavieb týčiacich sa na úpätí skál. Stojí za to, vybrať sa na lodi na okružnú plavbu okolo les falaises, ktorú sme my spojili s výletom na susedné ostrovčeky Iles Lavezzi. Tie sú prírodnou rezerváciou, čo znamená, že ráno prídete, celý deň leňošíte na pláži a vychutnávate si azúrovo modré more a večer sa vrátite späť do Bonifacia. Cestou na Lavezzi máte možnosť obdivovať útesy Bonifacia a nakuknúť do otvorených jaskynných otvorov pod nimi. Pred ostrovmi Lavezzi, sa nachádza ešte ostrov Cavallo, na ktorom sa píši niekoľko honosných víl.

Čo sa týka korzickej kuchyne, určite nevynechajte ochutnávku výborných korzických údenín. Tie sa mi asi najviac vryli do pamäte. Coppa, lonzo, figatelli, rôzne bravčové šunky, klobásky a nesmie chýbať saláma zo somára. Sprevádzané výberom domácich syrov a vínkom alebo korzickým pivom Pietra. Ako aperitív určite odporúčam myrtový likér, ktorý je podávaný s kockami ľadu. My sme sa zvyčajne stravovali v hoteli, bohužiaľ, len v jedálni pre zamestnancov, čo nebolo vždy výhodou. Ale k dispozícii je množstvo lepších i horších reštaurácií. Za zmienku stoja aj lokálne farmy, kde ponúkajú typické korzické špeciality. A zabudnúť by som predsa len nemala ani na plody mora, ktoré sa hlavne nám, suchozemcom oplatí ochutnať. Ak však preferujete klasiku, v ponuke ľahko nájdete rôzne pizze, cestoviny, šaláty a pod.

Nočný korzický život určite nezaostáva za tým francúzskym. Jeden z najznámejších nočných klubov, Via Notte, sa nachádza v Porto-Vecchiu. Vstupné a drinky sú neporovnateľne vyššie ako u nás, najmä ak je hosťom známy DJ, ako napríklad David Guetta, ale atmosféra stojí za to. Alebo si namiesto diskotéky, môžete dať len drink v jednom z barov, ktoré sa nachádzajú v prístave Bonifacia.

Tu by som svoje rozprávanie o Korzike pomaly ukončila. Dalo by sa napísať ešte oveľa viac, ale, ako sa vraví, lepšie raz vidieť ako trikrát počuť. Korzika ponúka nespočetné množstvo možností a práve vďaka tomu dokáže uspokojiť aj náročných výletníkov. Preto túto dovolenkovú destináciu určite odporúčam. Ešte však dodatok na záver, ak sa tam vyberiete počas haute saison, čo je júl-august buďte pripravení, že bude ostrov pravdepodobne blindé, teda preplnený turistami. Ak už haute saison, tak asi najlepšie začiatok júla alebo koniec augusta. A samozrejme, je potrebné mať plnú peňaženku, ak si to chcete poriadne užiť.