Ako sme pracovali v Marseille 2

Práca v reštaurácii bola veľmi náročná. Obaja sme pracovali en coupure, čo znamenalo ráno a potom večer. Čo by nebol až taký veľký problém, keby sme nebývali tak ďaleko. Ubytovanie sme si vybavili cez známu, ktorá bola v tom čase en vacances a prepustila nám svoju izbu. O tento starší byt so strešnou terasou sme sa delili ešte s jedným Francúzom, na meno a tvár ktorého si po rokoch už ťažko spomenúť. Byt sa nachádzal v centre mesta, neďaleko železničnej stanice St. Charles, ktorá bola vzdialená od reštaurácie viac ako 5km. Keďže sme nechceli míňať peniaze na autobus, každý deň sme tam a späť chodili do práce pešo. Každodenná turistika a posilňovanie nosením podnosov v práci nám aspoň zaručili ideálne postavy do plaviek. Ale často sme sa vracali unavení a zničení po polnoci domov a potom ráno sme museli opäť vyraziť na rovnakú trasu. Tým, že sme pracovali ráno a potom večer, sme niekedy ostávali v neďalekom parku, kde sme si radšej oddýchli a rozhodli sa nevracať sa domov na dvakrát, čo bolo príšerne vyčerpávajúce.

Aj napriek náročnému pracovnému času sme sa snažili využiť dni voľna na kúpanie v mori a spoznávanie mesta a okolia. Typickou črtou Marseille je prístav, Le Vieux-Port, ktorý robí z tohto mesta dôležitý hospodársky uzol. V prístave sme obdivovali menšie aj väčšie bateaux, z ktorých niektoré pravidelne priťahovali pozornosť okoloidúcich. Z najkrajších častí mesta, ktoré sa v Marseille určite oplatia navštíviť je na kopci sa týčiaca katedrála Notre-Dame de la Garde, ktorá ponúka nádherný výhľad na celé mesto. Veľmi známou atrakciou je aj Château d´If, pevnosť nachádzajúca sa na malom ostrove, kde bol vraj väznený Gróf Monte Cristo. Toto mesto ponúka veľa možností na kultúrne vyžitie, cez múzeá, pamiatky až po známe športové udalosti. Obyvatelia mesta sú hrdými fanúšikmi klubu OM – Olympique Marseille, ktorý práve túto sezónu zažíva veľa zmien.

Pri príchode do Marseille nás asi najviac prekvapila hojná prítomnosť arabského etnika. My, Slováci, sme v tom čase ešte neboli zvyknutí na takéto početné miešanie kultúr, a preto nás to istým spôsobom šokovalo. Veľmi rýchlo som pochopila, že prechádzať sa sama v centre mesta po zotmení asi nebude najlepší nápad. Pokriky, pozdravy a piskot zo strany arabských mužov bol na dennom poriadku. Bezpečnosť a čistota pre nás boli asi najväčším problémom, kvôli ktorému by sme v Marseille rozhodne neostali natrvalo. Často nám v noci cestou z práce prebiehali pred očami obrovské potkany a myši, ktoré sa prehrabávali v odpadkoch. Centrum mesta bolo pomerne špinavé, ale čím ďalej sme sa vzďaľovali od centra, tým krajšie miesta sme mohli navštíviť. Od Marseille po Cassis sa tiahne 20km dlhý úsek vápencových útesov „les calanques“, ktoré spadajú do mora a vytvárajú tak nádhernú scenériu. Z okolia Marseille určite stoja za zmienku aj menšie mestečká ako Cassis či La Ciotat, ktoré dýchajú prímorskou atmosférou. Severne od Marseille sa nachádza Aix-en-Provence, la ville étudiante s bohatou históriou a zaujímavou promenádou s desiatkami fontán.

Ak teda budete zvažovať návštevu Marseille, určite neváhajte. Každý si príde na svoje či už priamo v meste alebo jeho okolí. Je to predsa len druhé najväčšie mesto Francúzska a okrem rôznorodosti kultúr ponúka aj množstvo možností ako príjemne a dobrodružne stráviť les vacances.