Články

LOUANE - Si t'étais là

Louane alebo Louane Emera, vlastným menom Anne Peichert, je mladá francúzska speváčka a herečka. Preslávila sa hlavnou úlohou vo filme Rodinka Beliérovcov, za ktorú získala Cézara v kategórii najlepšia ženská herecká nádej.

FRANCIS CABREL – Je l’aime à mourir

Francis Cabrel je francúzsky spevák a skladateľ. Narodil sa 23. novembra 1953 vo Francúzsku, jeho rodičia však pochádzajú  z Talianska. Jeho veľkým idolom a hudobnou inšpiráciou sú Bob Dylan a Leonard Cohen. Pieseň "Je l'aime à mourir" patrí k jeho najväčším úspechom. Prajeme vám príjemné počúvanie!

Déjeuner du matin

Jacques Prévert est un poète, scénariste, parolier et artiste français, né le 4 février 1900 à Neuilly-sur-Seine. Auteur de recueils de poèmes, parmi lesquels Paroles (1946), il devint un poète populaire grâce à son langage familier et à ses jeux sur les mots. Ses poèmes sont depuis lors célèbres dans le monde francophone et massivement appris dans les écoles françaises. Voici son fameux poème Déjeuner du matin.

Chandeleur

C'est la Chandeleur : faites sauter les crêpes ! Vedeli ste, že Francúzi na Hromnice jedia palacinky? Odkiaľ táto tradícia pochádza a prečo sa každoročne 2. 2. vo francúzskych domácnostiach obracajú (tým šikovnejším to ide aj "vyhodením do vzduchu") a degustujú palacinky?

ZAZ: La pluie

Zaz, vlastným menom Isabelle Geffroy, je francúzska speváčka, ktorá svojimi piesňami motivovala nejedného študenta francúzštiny učiť sa tento krásny jazyk.

La galette des rois

J'aime la galette, savez vous comment ? Quand elle est bien faite avec du beurre dedans! Tralala tralalalère... La galette des rois (kráľovský koláč) je francúzskou špecialitou, ktorá má dlhodobú tradíciu a každoročne v januári poteší nielen deti, ale aj dospelých.

TRADITIONS DE NOËL

Nous espérons que l’année qui s’achève vous a apporté plein de belles choses et de moments agréables. Nous vous souhaitons un chaleureux Noël entouré des personnes qui vous sont chères et une bonne et heureuse année 2019.

Petit papa Noël (chanson)

Pieseň Petit papa Noël vznikla v 40. rokoch 20. storočia. Jej autorom je francúzsky spevák a herec Tino Rossi. Prespievali ju viacerí interpreti a stala sa jednou z najznámejších francúzskych vianočných kolied.