Korzické letá 1

Korzika, ako jeden zo známych francúzskych regiónov získava na popularite a stáva sa vychytenou destináciou už aj slovenských turistov. Tieto riadky by som preto chcela venovať práve tým, ktorí nad Korzikou uvažujú, ale stále nenašli dostatočné množstvo dôvodov na to, aby sa tam vybrali.

Moje skúsenosti z tohto ostrova pochádzajú z dvoch horúcich liet,  rok 2008 a 2009, kedy sme sa vo dvojici vybrali zarobiť si sezónou prácou nejaké to euro, zdokonaliť sa v jazyku a pomedzi to kúpať a slniť sa na piesočnatej korzickej pláži. S odstupom času môžem povedať, že všetky tieto ciele sa nám naplnili a my sme sa po obidvoch letách vrátili domov opálení, francúzsky  hovoriaci a ešte k tomu aj s kapsou plnou peňazí (na naše vtedajšie študentské pomery). Prácu sme si našli na juhu ostrova, blízko známeho turistického mesta Bonifacio, vo štvorhviezdičkovom hoteli U Capu Biancu, kde sme strávili obidve letá. Pripájam aj stránku:  www.ucapubiancu.com, ak by mal niekto záujem pozrieť si zopár fotografií alebo nebodaj rezervovať ubytovanie. Musím však upozorniť, že je potrebné investovať un sacré budget, keďže je to jeden z vychytenejších hotelov juhu Korziky, čomu zodpovedajú aj ceny hotelových izieb.

Na Korzike sa ponúkajú rôzne spôsoby ubytovania – v malých lacnejších hoteloch, kempingoch alebo 4 či 5 hviezdičkových luxusných apartmánoch. Každý si zvolí, čo mu vyhovuje a hlavne, čo si môže dovoliť.

Ako chyžná som pracovala 5 a pol dňa v týždni. Pracovný čas bol oproti iným sezónnym zamestnaniam vcelku fajn, keďže nebolo potrebné pracovať ráno a potom večer – en coupure. Obrovskou nevýhodou bol však fakt, že sa hotel nachádzal asi 10km od mesta, uprostred korzického le maquis, čo bez auta nebola žiadna výhra. Auto je na Korzike jednou z nevyhnutností . Mnoho turistov na ostrov priletí a auto si požičiava z miestnych požičovní. Upozornenie pre jeunes conducteurs, ktorí majú menej ako 25 rokov – cena môže byť v mnohých prípadoch vyššia, takže si to vopred dobre overte v danej požičovni. Ak by ste sa chceli spoľahnúť na iné spôsoby dopravy, máte k dispozícii ešte autobus alebo dokonca vlak, ktoré sú však limitované len na určité trasy. Na Korzike uvidíte aj mnoho stopárov, ktorí sú vďaka veľkému počtu áut relatívne úspešní. Ako rozpoznať auto miestneho od turistu? Asi najľahšie nálepkou s la tête de maure. Je to totiž jeden zo symbolov Korziky, ktorý sa nachádza na jej vlajke. A turista? Ten má na aute väčšinou nálepku corsica ferries pochádzajúcu z trajektu, ktorým sa na Korziku dostal.