Ako učím po francúzsky svoje dieťa 2

Myslím si, že je potrebné nebyť perfekcionista. Aj ja som na začiatku chcela, aby moje dieťa rozprávalo úžasne po anglicky s krásnym americkým prízvukom, nádherne po francúzsky a ešte aj čo najlepšie po rusky. Nehovoriac o tom, že vynikať zo slovenčiny je úplne automatické. Pochopila som ale, že podstatou pre mňa nie je naučiť ho bezchybne a plynulo po francúzsky. Dôležité je dať mu základ, zoznámiť ho s novým jazykom a objaviť nové aktivity, ktoré môžeme spoločne robiť.

Borisova francúzština nie je a samozrejme nikdy nebude taká ako jeho slovenčina. Ale nemám ani najmenšiu pochybnosť o tom, že keby som ho poslala do letného tábora vo Francúzsku, po dvoch týždňoch by bola jeho reč na nerozoznanie od francúzskych detí. Na jazyky má jednoducho talent, ale je to najmä výsledok času, ktorý sme francúzštine venovali a stále venujeme. Máme uponáhľaný životný štýl, asi ako každý z nás. Škola, aktivity, voľný čas, príroda, šport, rodina, priatelia. Stále sa ale snažím, aby v týchto aktivitách bola francúzština nejako zahrnutá.

1. Borisovi čítam francúzske knihy. Nie vždy, nie každý deň. To by ho nudilo a pravdupovediac mňa tiež. Ale nájdem si 10-15min, aby sme si sadli, niečo si spolu prečítali a zasmiali sa. Niekedy sa striedame, jednu stranu on, jednu ja, jeden odsek on, jeden ja.​

2. Boris číta po francúzsky sám. V tomto mám celkom šťastie na dieťa, ktoré miluje čitanie. Niekedy mu pred spaním chtiac-nechtiac podstrčím ľahšiu francúzsku knihu. Sú to jednoduché knihy, ktoré by boli určené mladším francúzskym deťom, ale on sa poteší, že celú knihu jednoducho prelúska a je to lepšie než ho demotivovať zložitejšími textami.

3. Boris má 8 rokov a to je podľa mňa dobrý vek na to, aby sa v cudzom jazyku učil aj písať. Písanie je náročnejšie, preto je potrebné zvoliť nenásilnú taktitu vyučovania, ktorá dieťa neznechutí. My to robíme cez rôzne aktivity a cvičenia, v ktorých je spojená gramatika, slovná zásoba a dieťa to baví. Napiš dve vety čo dnes robíš. Urobme si spolu toto cvičenie. Poznáš tieto časti tela? Vieš spojiť tieto vety? Dnes si napríklad mohol dať 15 jelly beans, pri ktorých sme si zopakovali farby a hodnotili, ktorá príchuť je najlepšia.

4. Naša milá krstná nám na piate narodeniny venovala predplatné Pandacraft. Určite odporúčam. Jedenkrát do mesiaca nám poštou prichádza balíček, v ktorom si Boris nájde niečo zaujímavé na vyrobenie. Kreslíme, lepíme, skladáme, striháme. Témy sa každý mesiac menia a niektoré aktivity sú naozaj skvelé. Pripájam link na stránku, kde si to môžete pozrieť: Kits éducatifs & créatifs pour accompagner vos enfants dans la découverte du monde (pandacraft.fr)

5. Tak ako všetky deti, aj Boris rád pozerá televíziu. Nepozerá ju však veľmi často a takmer vôbec v slovenčine. Podmienkou pozerania je cudzí jazyk. V samostatnom článku na blogu som sa venovala detským seriálom vo francúzštine. Voilà! Náš zoznam detských francúzskych seriálov (francuzstina.eu) Vďaka Netflixu a Youtubu si ľahko nájdete rovnaký seriál preložený do viacerých jazykov. U nás momentálne letí Garfield, Pipi dlhá pančucha, Kid-E-Cats a Boule et Bill.

6. Robte čokoľvek v čom je francúzština. Varte po francúzsky. Dajte dieťatu prepísať krátky recept. Naučte sa francúzsku pieseň a spievajte si ju. Poproste vaše dieťa aby nakreslilo obrázok s krátkym francúzskym textom alebo zopár slovíčkami. Boris rád kreslí komixy. Tak prečo nie z času na čas po francúzsky.

Nedávam presné inštrukcie ako naučiť dieťa cudzí jazyk. Je to individuálne, záleží od dieťata, od rodiča. U nás to ale funguje a možno tieto tipy niekomu dopomôžu do učenia. Ak jazyk neovládate a dieťaťu ho neviete odovzdať, skúste nájsť iné spôsoby. Chcem, aby Boris ovládal aj ruštinu. Našla som mu výbornú doučovateľku, ku ktorej chodíme 1x týždenne na tri-štyri hodiny. Máme naozaj veľké štastie, pretože Marta má syna v rovnakom veku ako Boris a obidvaja chlapci sa veľmi skamarátili. Hrajú sa s legom, stavajú autodráhy, chodia na prechádzky do lesa. To všetko s Martou, ktorá sem-tam dohliada na to, aby to všetko robili v ruštine. Pomaly učí Artur Borisa aj čítať a písať azbukou. 

Možností je veľa, najdôležitejšia je ale motivácia a vytrvalosť rodiča a dieťaťa, ktorá určite prinesie svoje ovocie. Nebojte sa preto jazykov. Ak sa dieťa cíti dobre a je šťastné, s vašou pomocou sa mu cudzí jazyk nebude po čase zdať cudzí. Bon courage!